Ο Βασιλιάς στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Υλικά Συνταγής
1 μέτριο λάχανο περίπου 1 ½ κιλό
700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
300 γραμ. χοιρινό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι
3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
Μαϊντανό
2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Για την Κρέμα
2 αυγά
1 ½ λεμόνι χυμός
Ζωμό από την κατσαρόλα
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι να πάρει μια βράση.
Καθαρίζουμε τα έξω φύλλα από το λάχανο και χαράζουμε το κοτσάνι, έτσι ώστε κατά το ζεμάτισμα να μπορούμε να αφαιρέσουμε τα φύλλα που έρχονται σε επαφή με το νερό.
Βάζουμε το λάχανο ολόκληρο στην κατσαρόλα με το βραστό νερό, και κρατάμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όσο τα εξωτερικά φύλλα μαραίνονται, τα βγάζουμε σ’ ένα ταψάκι ή μπωλ δίπλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Εάν το νερό δε σκεπάζει το λάχανο, τότε το γυρίζουμε πάνω – κάτω για να ζεματιστεί σωστά.
Αφήνουμε το λάχανο στην άκρη για να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σ’ ένα μπωλ τρίβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά, το ρύζι πλυμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 1/3 του φλυτζανιού λάδι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας.
Μετά, κόβουμε τα κοτσάνια από το λάχανο και τα στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Χωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου σε μέγεθος που να μπορούμε να τυλίξουμε μεριδούλες του μίγματος που έχουμε ετοιμάσει.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα μας και τυλίγουμε με προσοχή, ώστε να μη μείνει ο λαχανοντολμάς μας ανοιχτός από τις άκρες.
Το τύλιγμα πρέπει να είναι μέτριο: ούτε πολύ σφιχτά για να μπορέσει να βράσει και να φουσκώσει το ρύζι, ούτε πολύ χαλαρά για να μη σκορπίσουν κατά τη διάρκεια που τα βράζουμε.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μας με τάξη στην κατσαρόλα, πάνω στα κοτσάνια που στρώσαμε πριν.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 4 – 5 ποτήρια νερό.
Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, μικρό ή μεγαλύτερο ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας μας, και πιέζουμε προς τα κάτω.
Το νερό πρέπει να σκεπάζει το φαγητό μας. Μπορεί να φανεί πολύ, αλλά το ρύζι χρειάζεται νερό για να φουσκώσει.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 έως 50 λεπτά.
Πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το λάχανο έχει βράσει σωστά και δεν τραγανίζει (δοκιμάζουμε ένα κομμάτι για να βεβαιωθούμε).
ΚΡΕΜΑ
Στύβουμε τα λεμόνια μας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζωμό μαζί με τους 2 κρόκους, το κορν φλάουρ και το λεμόνι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα.
Σερβίρουμε την κρέμα πάνω από τους λαχανοντολμάδες ζεστή!
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Το cookie ρυθμίζεται από την προσθήκη GDPR Cookie Consent και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του εάν ο χρήστης έχει συναινέσει ή όχι στη χρήση των cookies. Δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα. |